Red Cayenne mash 200ml

Kód: DS23536239
€7 / ks
Skladom

Detailné informácie

Podrobný popis

Ako by ste popísali klasickú chilli papričku? Červenú, tenkú a pretiahnutú, špicatou a zahnutou? A viete, že je to vlastne Cayenne paprička? Je to práve ona, ktorá je charakteristická týmto typickým vzhľadom. Aj preto je, najmä v zahraničí, výrazom Cayenne často všeobecne označovaná čili paprička akéhokoľvek druhu.  

U nás ju určite poznáte v bežne dostupné mletej podobe ako kajenské korenie. Toto nesprávne označenie vzniklo v minulosti zlým prekladom originálneho anglického názvu Cayenne pepper, kde však "pepper" neznamená korenie, ale všeobecný názov pre papričku. & Nbsp;  

Hoci Cayenne papričky nemajú žiadnu signifikantné výraznú chuť, sú veľmi obľúbené pre rôznorodú pálivosť, ktorú ponúka. Na svete sa nachádza asi 100 hybridných variantov tohto chilli. Môžete naraziť na miernejší Cayenne papričky, ktoré majú okolo 30,000 SHU aj na opravu pálivej dosahujúci až 90,000 SHU. Záleží na klímy, kde sa daná paprička pestuje. Cayenne z vysoko teplých oblastí sú viac štipľavé, naopak tam, kde je počasie o niečo chladnejšie, rastú papričky chuťovo jemnejšia.  

Pomenované boli podľa Cayenne, hlavného mesta Francúzskej Guyany v Južnej Amerike, odkiaľ pochádza. V dnešnej dobe rastú prevažne v tropických a subtropických oblastiach, pričom pre komerčné účely sa najviac pestujú v Indii, Mexiku, na východe Afriky a v Spojených štátoch.  

Používate do väčšiny jedál mletú červenú papriku (či už sladkú alebo ostrú)? Čo tak ju vymeniť za Cayenne? Jedlu dodá rovnako výraznú oranžovú farbu, korenistú chuť, a navyše prihodí aj správny šmrnc. & Nbsp;  

Cayenne papričky sú využívané v mnohých svetových kuchyniach. V Mexiku sú súčasťou enchiladas a omáčok, v čínskej kuchyni bežne dochucujú typické restované mäsové a zeleninové panvy, v Thajsku karí a v Indii chutney. Všeobecne sú potom neoddeliteľnou súčasťou hŕbu pálivých omáčok, predovšetkým tých, kde sa ako konzervant využíva vínny ocot.

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Len registrovaní užívatelia môžu pridávať články. Prosím prihláste sa alebo registrujte.

Nevypĺňajte toto pole: